5. helmikuuta 2012

Prinsessasatu


Suomalaisen alesta löytyi kirja, jonka ajattelin Likkaa kiinnostavan. Ursula Jonesin kirjoittama ja Sarah Gibbin kuvittama Prinsessa vailla valtakuntaa erottui kirjojen joukosta edukseen eritoten kuvituksensa tähden. Kuvat ovat hillittyjä ja kauniita sekä väritykseltään että tyyliltään. Tänä päivänä kun niin monissa kirjoissa kuvitus on yhtä värien ilotulitusta, mikä tietysti joihinkin teksteihin sopii hyvin. 


Olipa kerran Prinsessa, jolla ei ollut valtakuntaa. Mutta hänellä oli poni, jonka nimi oli Soma. Ja joka päivä Prinsessa kiipesi poninsa kärryille ja ajeli kauas, kauas, ympäriinsä, etsien omaa valtakuntaansa.

Prinsessa vierailee monessa paikassa, muttei löydä valtakuntaansa. Hän tapaa prinssejä ja kuninkaita, jotka tarjoavat tytölle omaa valtakuntaansa, koska tämä on niin kaunis. He jopa tappelevat Prinsessasta, mikä vain aiheuttaa sen, että Prinsessan on lähdettävä eteenpäin. Hän kuitenkin löytää sydämensä valitun, erään herttuattaren entisen Hovinarrin, jonka mukaan Prinsessa on hänen sydämensä valtiatar. Myöhemmin he yhdessä katsastavat hevosineen ja kärryineen valtakuntaansa, kuningatar ja kuningas täällä, siellä ja kaikkialla.
 
Tarinassa on paljon piirteitä klassisista prinsessasaduista, mutta se onneksi myös eroaa niistä. On virkistävää lukea välillä muunkinlaisista prinsessoista kuin Disney-versioista. Tässähän prinsessa on aktiivinen ja etsii valtakuntaansa. Toimeentulonsa hän saa kuljettamalla tavaroita kärryissään. Loppu on onnellinen, kuten saduissa kuuluukin, mutta prinsessa ei huoli oikeata prinssiä vaan ottaa puolisokseen hovinarrin. Useinhan saduissa ja tarinoissa prinssi voi ottaa tavallisen tytön puolisokseen, mutta ehkä harvemmin toisinpäin (paitsi Aladdinissa).

Likkaa ei onneksi haitannut, ettei tämän sadun Prinsessa ollut vanha tuttu. Taisipa kirjasta pitääkin. Tosin hän hieman kritisoi kuvitusta mustien kuvien osalta. Äiti osallistuu tälläkin Lasten linnoitus -haasteeseen.

Ursula Jones - Sarah Gibb: Prinsessa vailla valtakuntaa (Aurinko Kustannus 2010)
Englanninkielinen alkuteos: The Princess Who Had No Kingdom (2009)
Suomentanut Maikki Tilvis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti