8. helmikuuta 2012

Luimme Mauri Kunnasta

Jos on elänyt lapsuutensa Suomessa 1980-luvulla ja sen jälkeen, ei ole voinut välttyä näkemästä, kuulemasta, lukemasta jotakin Mauri Kunnaksen luomaa. Muistan omasta lapsuudesta Koiramäki-kirjat sekä Yökirjan ja Etusivun jutun. Nyt samat teokset löytyvät Likan kirjahyllystä ja ovat alkaneet häntä kiehtoa samoin kuin ne itseäni kiehtoivat.

Olen itse asiassa yrittänyt pikkuhiljaa kerätä jonkinlaista Kunnas-kirjastoa. Likan hyllyssä majaa pitävät:
Etusivun juttu 
Herra Hakkaraisen aakkoset ja numerot
Hullunkurinen lintukirja
Hyvää yötä, herra Hakkarainen
Kaikkien aikojen avaruuskirja
Kaksitoista lahjaa joulupukille
Koiramäen lapset ja näkki
Koiramäki (yhteisnide)
Koirien Kalevala
Rikun, Roopen ja Ringon seikkailut 
Seitsemän koiraveljestä
Suomalainen tonttukirja
Vampyyrivaarin tarinoita
Yökirja
Näistä ei kovin montaa olla ehditty lukea, sillä Likka alkaa vasta nyt, noin kuusivuotiaana, olla riittävän vanha ymmärtämään tarinoita näiden takana ja nyt hän tosiaan on niistä vasta innostunutkin. Joululoman aikaan luimme Koiramäki-yhteisniteen. Se siis sisältää kaikki kolme Koiramäki-kirjaa. Nyt helmikuussa luimme kaksi Kunnaksen kirjaa peräkanaa: Kaikkien aikojen avaruuskirjan ja Suomalaisen tonttukirjan.

Kunnaksen kirjoissa minua viehättävät hauskat tarinat ja vetävä teksti. Kuvat ovat mielenkiintoisia ja niistä löytyy pitkään aina jotain uutta ihmeteltävää. Usein etsitään unissaan kävelevää herra Hakkaraista tai lasketaan kuinka monet silmät pimeistä paikoista löytyvätkään. Hyvien tarinoiden lisäksi kirjojen avulla oppii huomaamattaan paljon. Kaikkien aikojen avaruuskirjassa Koiraporin ala-asteen oppilaat käyvät luokkaretkellä avaruudessa tutkailemassa omaa aurinkokuntaamme:

Kirjan tapahtumat sijoittuvat pitkälle tulevaisuuteen, 3000-luvulle, jolloin avaruusmatkailu on jokapäiväistä ja Maan asukkaat asuvat ja työskentelevät asteroideilla, Marsissa, kuissa ja kaukaisimmillakin tähdillä. Muitten tähtien asukkaat eivät ole enää pelottavia "muukalaisia", vaan tuttuja mukavia kavereita. Avaruusalukset, ufot ja bussit kulkevat miltei valon nopeudella ja pizzasta on tullut maailmankaikkeuden suosituin ruokalaji.

Kirjan tiedot planeetoista, kuista, auringosta ja avaruudesta ovat tämän päivän tietoa ja totta. Avaruudessa ja taivaankappaleilla asuminen, liikkuminen ja hassuttelu ovat totta toivottavasti tulevaisuudessa.

Suomalainen tonttukirja taas kertoo menneisyydestä, siitä ajasta kun ihmiset uskoivat erilaisiin haltijoihin: Ennen muinoin, siihen aikaan kun mummon isoisän äiti oli vielä pikkuinen tytöntyllerö, monissa taloissa asusteli haltijoita. Niiden tehtävänä oli torjua vahinkoja ja tuottaa hyvää onnea isäntäväelleen. Tällaisia haltijoita sanottiin tontuiksi. Tonttukirja on itse asiassa Kunnaksen ensimmäinen lastenkirja, ja se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1979.

Likan mielestä molemmat kirjat ovat mielenkiintoisia. Häneen uppoaa Kunnaksen huumori ja tällä hetkellä hän ei vain voi saada tarpeekseen faktatiedosta. Kaikesta pitää saada tietää kaikki ja mieluiten heti.

(Kaksi luettua Lasten linnoitus -haasteeseen.)

Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja (Otava 2009 [1989])
Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja (Otava 2008 [1979, uusi laitos 2004])

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti