5. helmikuuta 2012

Outolan veljekset lukevat sarjakuvaa..

.. ja joutuvat siihen itse.


Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjat ovat Likan suosikkeja. Yritimme lukea näitä jo aiemminkin, mutta silloin ne eivät kolahtaneet. Nyt on toisin ja Likka nauttii veljesten hulvattomista seikkailuista.

Tatu ja Patu supersankareina ammentaa sarjakuvien supersankarimaailmasta. On käsittämättömin kyvyin ja voimin varustettuja supersankareita, hätää kärsiviä kansalaisia ja ilkimys, joka yrittää saada kaupungin hallintaansa. Lisäksi kuvituksessa on paljon sarjakuvamaisuutta. Kuvitus on Tatu ja Patu -kirjoissa muutenkin kohdallaan, sillä tarkkaan katsoen kuvista löytää aina jotakin uutta ja hauskaa.


Supersankareina Tatu ja Patu ovat Aktiivipoika, heikkojen ja hätäisten suojelija ja Mittamies, äärimmäisen tarkka oikeuden puolustaja. He taistelevat yhdessä Hyperkybermiehen kanssa Tohtori Tyhjiötä vastaan, sillä Tyhjiö aikoo korvata Ylivetolan kaupungin rakennukset jättipakkauksilla ja asukkaat nukeilla, jotka sanovat: "Rakastan Tohtori Tyhjiötä." Sehän on tietenkin estettävä.

Tatu ja Patu -kirjat ovat laadukasta lukemista, hyviä lastenkirjoja. Niitä jaksaa lapsi kuunnella ja aikuinen lukea. Yksi syy siihen on se, etteivät tekijät aliarvioi lasta. Kirjailijakaksikon kielikin on kohdallaan. Teksti on hauskaa ja vetävää. 

Kumpikin tunsi suosikkisarjakuvasankarinsa syntytarinan ulkoa. Hyperkyberhyttysen pisto oli antanut Hyperkybermiehelle ylivertaisia kykyjä ja voimia, joita hän käytti koko ihsmiskunnan auttamiseen ja suojelemiseen. Hyperkybermies oli toimittanut telkien taakse sellaisia ilkimyksiä kuin Leppäkerttumies (jonka tukikohta sijaitsi ison kiven juurella), vaarallisen siisti Saniteettimies (toiselta nimeltään Vesa Harja) sekä tietysti roskapostilla kansalaisia riivaava Ros Kiss@ (tunnetaan myös nimellä E-Mailis). Ja kaikki tämä yhden radioaktiivisen hyperkyberhyttysen ansiosta.

Lapset eivät välttämättä ymmärrä kaikkea, mutta hyvässä lastenkirjassa on muistettu myös vanhemmat. Sanaleikit ovat meidän Likan mielestä hauskimpia: "Aktiivipoika ja Mittamies, vaimokaksikko... korjaan voimakaksikko valmiina taistoon!" pojat julistivat.

Me suosittelemme! Ja äiti osallistuu tällä kirjalla Lasten linnoitus -haasteeseen.


Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu supersankareina (Otava 2010)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti