22. huhtikuuta 2012

Runoja ja ratinoita


Palasimme Likan kanssa kaupungin kaduille ja toreille erilaisia paikkoja ja rakennuksia tarkastelemaan. Tällä kertaa teimme sen hauskasti runoillen Jukka Itkosen Kaupunkiretken siivittämänä. Kaupunkiretki vie lukijansa eri paikkoihin kaupungilla ja esittelee myös muutaman muunkin kaupungista löytyvän asian (esim. kuumailmapallon, pulun tai lyhtypylvään). Kaupunkiretki voi kulkea vaikkapa pankista

Arvokkaana
seisoo pankki,
joka lisää rahaa hankki
lainaamalla sitä muille.

Ostit auton
taikka poron,
pankki perii lainakoron.

Toki kaikki meistä saa
pankkiin rahaa tallettaa.

Ja pankki maksaa meille koron.

kirjaston kautta

Poutapilvi ei satele.
Kirjatoukka ei matele.

Jo kirjaston pihalla
hän pyrähtää juoksuun:

- Äkkiä kirjojen tuoksuun!

rautatieasemalle

Kulkukissa loikki
ratapihan poikki.

Kotikissan kaulakello
kilkuttaa.

Ja niin se on tässä
ihmiselämässä;

toiset lähtee
ja toiset heille vilkuttaa.

Jokaisella sivulla on enintään kaksi runoa, yleensä vain yksi. Jokainen runo on saanut oman, aiheeseensa liittyvän kuvituksen, joka on Matti Pikkujämsän käsialaa. Kuvat ovat selkeitä, perusvärein väritettyjä ja jotenkin lapsenomaisia. Niissä on usein hauskoja yksityiskohtia.

Vinkkaan samalla myös toisesta Matti Pikkujämsän kuvittamasta runoteoksesta: Reetta Niemelän kirjoittamasta Makkarapiruetista. Kuvitus on samantyylistä kuin Kaupunkiretkessäkin. Väritys on tällä kertaa sini-punainen.

Makkarapiruetin kannessa sisältöä kuvataan ratinoiksi pienille ja isoille lapsille. Tekstit eivät olekaan perinteisiä runoja vaan pieniä tarinoita, tuokiokuvia, joissa leikitellään kielellä.

Pilkkuvallankumous

Leppäkertut pitivät kokousta jäkäläsalissa. Alas pilkkusorto, täplätyrannia! leppäkertut huusivat yhteen ääneen ja heittelivät mustia pilkkuja ylös kattoon. Se näytti hurjan hienolta varsinkin leppäkerttulasten mielestä. Lapset eivät saaneet heitellä vähiä pilkkujaan, etteivät ne joutuisi hukkaan. Näin on paljon parempi! leppäkertut totesivat. Ne joivat muurahaisten kioskista ostamaansa erinomaista simaa ja kohottelivat maljoja vapaudelle. Koska oli kevät, leppäkertut kiipesivät kokouksen päätteeksi männyn latvaan katselemaan henkeäsalpaavia maisemia. Ne eivät viitsineet lentää, sillä kävely on erinomaista liikuntaa.  

Osallistun runoillen Lasten linnoitus -haasteeseen.

Jukka Itkonen - Matti Pikkujämsä: Kaupunkiretki. Lastenrunoja (Kirjapaja 2011)
Reetta Niemelä - Matti Pikkujämsä: Makkarapiruetti (Otava 2005)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti