11. huhtikuuta 2012

Elokuvissa: Saapasjalkakissa


Sattuipa tässä taannoin, että äiti pääsi Likan kanssa kahdestaan aikaa viettämään. Lähdimme yhteispäätöksellä leffaan. Likka tosin sai päättää elokuvan ja valitsi katsottavaksemme DreamWorksin Saapasjalkakissan. Kävimme katsomassa suomeksi dubatun 2D-version, koska pidämme molemmat 3D-laseja hankalina, lähes mahdottomina.

Saapasjalkakissan hahmo on tuttu Shrek-elokuvista. Tällä kertaa Kisu seikkailee ilman Shrekiä, sillä elokuvassa kerrotaan Saapasjalkakissan lapsuudesta ja nuoruudesta, ajasta ennen Shrekiä. Elokuvan jälkeen katsojalle on selvinnyt miten ja miksi Saapasjalkakissa sai saappaansa, miksi hän on lainsuojaton, miten Tyyris Tyllerö ja kultamunia muniva hanhi sekä Kitty Pehmotassu liittyvät tarinaan. Juonessa ovat iloisessa sekamelskassa tutut sadut Saapasjalkakissasta Jaakkoon ja pavunvarteen sekä Liisaan Ihmemaassa.

Elokuvan alkuperäisversiossa Saapasjalkakissaa ääninäyttelee Antonio Banderas ja Kittyä Salma Hayek. Kuten jo mainittua, niin me kävimme katsomassa suomeksi dubatun version, jossa Saapasjalkakissalle äänensä on antanut Heikki Sankari, Kittylle Petra Karjalainen ja Tyyris Tyllerölle Antti Luusuaniemi. Kaikki pärjäävät oikein mallikkaasti, vaikka voin kyllä kuvitella, miten alkuperäisversiossa espanjalaisaksentti tuo tarinaan oman, uskottavuutta lisäävän sävynsä. Tapahtumat nimittäin sijoittuvat jonnekin espanjankieliselle alueelle.

Elokuva on todella hienosti tehty, kuten animaatiot nykyään yleensä ovat. Ovat nämä nykyleffat tasoltaan aivan toista kuin silloin oman lapsuuteni kultaisella 80-luvulla. Eivät aina tarinaltaan mutta ulkoasultaan ja ilmaisultaan. Saapasjalkakissa on hauska ja vauhdikas. Siinä on jännittäviä kohtia (7 on aivan passeli ikäraja), mutta ei kuitenkaan liikaa eikä jännittävyys tule pelottavuudesta. Väkivaltaakaan ei oikeastaan ole vaan taisteluita käydään mm. flamencoa tanssien. Shrek-elokuville tyypilliseen tapaan huumoria ei ole unohdettu vaan se on läsnä lähes koko ajan, vaikka tuotaisiin esiin surullisiakin asioita. Huumoria on selvästi kahdenlaista: lapsille ja aikuisille on omat hauskat juttunsa.

Likan mielestä hauskin kohta on, kun kolmen kopla (Saapasjalkakissa, Kitty ja Tyyris) ovat kiivenneet pavunvartta pitkin pilviin. Ohuessa ilmassa kaikki kuulostavat hassuilta ja pilvissä voi hypellä ja pitää hauskaa.


Saapasjalkakissa 2D. Puss in Boots 2D. USA 2011. Ohjaus: Chris Miller. Suomenkielisen version dialogiohjaus: Annamari Metsävainio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti